Rasteplasser i Nordland blir internasjonale fotoikoner

byggutengrenser

Satsingen på Nasjonale Turistveger har gitt stor internasjonal oppmerksomhet for spenstig arkitektur i storslåtte omgivelser. I 2018 åpnet to nye rasteplasser som begge er finalister til Betongtavlen: Ureddplassen og Bukkekjerka.

Straks de første bildene av Ureddplassen ble delt av Statens Vegvesen og Nasjonale Turistveger gikk de verden rundt. Det enkle toalettbygget med bølget betongtak og gjennomskinnelige vegger – med Helgelandskystens naturskjønne og dramatiske havlandskap som bakgrunn – fikk mange til å tenke at hit måtte de legge turen neste gang. Fra plassen er det vidstrakt utsikt mot havet, Fugløya og Lofotveggen i det fjerne.

Les også:  Jubler for satsing på fiskerihavner i Nordland

Ureddplassen består også av en plasstøpt utsiktsterrasse og et spektakulært trappeamfi som fører ned til sjøen. Stedet er også en minneplass for forliset av ubåten Uredd, som gikk på en mine og sank i februar 1943. 34 omkom i forliset, og i 1986 ble det reist et monument til minne om de omkomne.

– Den spennende bølgende formen på bygget i betong gjenspeiler havet utenfor, men står også i kontrast til de skarpe fjellene. Noen ser kanskje denne formen også som et deformert tårn på ubåten uredd som ble senket ute i fjorden, sier Jan Eldegard Hjelle, som leder juryen til Betongtavlen.

Les også:  Fare for at Nord-Norge går i sort!

Utsikt mot havgapet
Et stykke videre nordover, på Andøya, finner vi et annet prosjekt i Nasjonale Turistveger som også er finalist til Betongtavlen 2018: Bukkekjerka. Navnet er avledet fra de samiske ordene «bohki» som betyr kløft og «gierdie» som betyr stein. Stedet har vært en gammel samisk offerplass. Anlegget består av blant annet et toalettbygg, stier, benker og rasteområder

Fram til 1879 var det et fiskevær like ved, men en kraftig storm og sjø raserte stedet. Rester av fiskeværet, spor av jernalderhus og gravhauger er blant det man nå kan oppleve fra Bukkekjerka.

Les også:  Ungdommens fylkesråd i Nordland med klar melding til Støre

– Plassen har fått en spennende betongarkitektur bygget med godt håndverk i en fantastisk natur. Dette gjør et besøk her – mellom fjord, fjell og himmel – til en unik opplevelse, sier Hjelle om denne finalisten.

Vinneren av Betongtavlen 2018 kåres 22. november. Prisen deles ut av Norsk Betongforening i samarbeid med Norske arkitekters landsforbund.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.