Nye regler for kredittkort og forbrukslån

dinero

Finanstilsynet innførte nylig nye retningslinjer for forbrukslån og kredittkort. Dette betyr retningslinjene for deg.


Retningslinjene pålegger blant annet utlånere en strengere vurdering av søknader og grundigere oppfølging, men hva vil retningslinjene bety i praksis for brukerne? Nettstedet Dinero.no presenterer fem endringer som kan påvirke deg som kunde.

1. Din gjeld kan ikke overstige fem ganger brutto årsinntekt

– Har du for eksempel allerede et boliglån på størrelse med fem ganger brutto årsinntekt, får du mest sannsynlig ikke låne mer i forbrukslån eller øvrig, usikret kreditt. Eksempelvis kan det bli vanskelig for deg å skaffe deg et kredittkort i tillegg til lånet, sier daglig leder i Dinero.no, Anders Fagereng.

2. Kredittkort kan gjøres om til nedbetalingslån

– Hvis noen bruker av hele sin kredittramme er det ikke utenkelig at denne personen har en plan for nedbetaling som passer best for vedkommendes økonomi. Retningslinjenes hensikt framstår som god overfor personer som har problemer med kredittkortgjeld, men for personer med kontroll over sin privatøkonomi kan det framstå i overkant kontrollerende, sier Fagereng.

3. Vanskeligere å skaffe flere kredittkort

– Mange har flere kredittkort for å skaffe seg flere fordeler. Noen kort er bedre på forsikringer enn andre, hvorpå det neste kan ha bedre nisjerabatter, som eksempelvis bensinrabatt. Nå ser det ut til at Finanstilsynet stikker kjepper i hjulene for de gruppene i samfunnet som kanskje har størst behov for rabatter og inkluderte forsikringer, nemlig de med begrenset inntekt, forteller Fagereng videre.

4. Lån må nedbetales på fem år

– Selv om lånet i sum blir billigere ved kortere nedbetalingstid, blir de månedlige avdragene høyere. Det er ikke sikkert dette passer for alle kunder, og det er synd at de nye retningslinjene fratar de som ønsker å nedbetale mindre avdrag over lengre tid dette tilbudet, sier Anders Fagereng.

5. Refinansiering kan betales ned over lengre tid

– Det er fint at det fremdeles legges til rette for å gjøre gjeld billigere. For de som sliter med å bli kvitt gjelden sin er det positivt at man ikke har muligheten til å pådra seg enda mer gjeld ved å ta opp et ekstra lån i tillegg til summen man skal refinansiere. Likevel vil dette gå ut over betalingsdyktige kunder som faktisk har et ønske om å låne mer til tross for at de skal refinansiere gjeld, sier Fagereng.

Les også

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Redaktør, journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.