Ny undersøkelse: De fleste trives med nattarbeid

helse

Hver natt går mer enn 90.000 nordmenn på jobb. Tross risiko for helseplager, trives seks av ti nattarbeidere, viser en ny KLP-undersøkelse.

Nattarbeid kan øke risikoen for alt fra søvnforstyrrelser, arbeidsulykker og psykiske plager, til hjerte og karsykdommer og brystkreft. Det viser forskning fra blant annet Statens Arbeidsmiljøinstitutt.

Likevel er langt fra alle negative til å jobbe natt, ifølge en ny befolkningsundersøkelse Opinion har utført for KLP. Seks av ti av dem som må jobbe natt noen ganger, svarer at de trives med dette. Halvparten av de spurte mener at det beste med å jobbe om natta er at de får mer i lønn. Mange trekker frem mer fleksibilitet og fritid, at det er stille og rolig på jobb om natta, og at det er meningsfullt å være der for dem som trenger hjelp.

Les også:  LESERINNLEGG: Regjeringa med "luftpenger" til landbruket

Skaper trygghet
Omtrent 500.000 personer i Norge må utføre deler av jobben sin om natta. Det tilsvarer én av fem arbeidstakere.

– Vi vet fra andre undersøkelser at nordmenn stort sett trives på jobb, og også i denne oppgir så mange som ni av ti av alle yrkesaktive at de trives på jobben. Det er naturlig at de som jobber natt har flere utfordringer, men det er et høyt antall som svarer at de trives på jobben om natta også, sier Vibeke Os Bratlie, avdelingsleder for HMS i KLP.

Les også:  Nesten 1 av 3 ligger søvnløse på grunn av økonomien

Blant dem som har pensjonsordning i KLP, må så mange som én av tre iblant jobbe om natta.

– Mange av medlemmene våre jobber i kommuner og helseforetak, og er i yrker der de jobber tredelt turnus. De må faktisk gå på nattskift når det er deres tur, og for mange er det krevende, sier hun.

Det respondentene i undersøkelsen misliker mest med å jobbe natt, er dårligere søvn og at det kan være negativt for helsa. Noen misliker også å jobbe når andre har fri, og gruer seg til å dra fra familien om kvelden.

Les også:  LESERINNLEGG: Tør regjeringspartiene støtte egne valgløfter?

– Velferdssamfunnet vårt er helt avhengig av disse menneskene som er der når vi trenger hjelp utenom vanlige åpningstider. Det at det alltid er noen der, er en kjerneverdi i det norske samfunnet, sier Os Bratlie.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.