Notre-Dame: Kampen mot brannen

Foto: Milliped

Ny dokumentar går tett på den tragiske brannen som rammet Notre-Dame 15. april 2019 og viser hvordan redningsarbeidet utspilte seg minutt for minutt, i den syv timer lange kampen.

«Notre-Dame: Kampen mot brannen» har premiere 15. september kl. 22.00 på National Geographic.

Den 15. april 2019 tok det fyr i en av verdens mest besøkte severdigheter, Notre-Dame, og en hel verden rettet øynene mot Paris. Ved hjelp av mer enn 100 timer med opptak, eksklusivt bildemateriale og rekonstruksjoner i 3D, gjenforteller «Notre-Dame: Kampen mot brannen» tidsforløpet til den tragiske begivenheten. Intervjuer med brannmenn på stedet gir et enestående innblikk i de avgjørende beslutningene som ble tatt og som skilte mellom delvis redning eller total ødeleggelse av den historiske kirken.

Les også:  LESERINNLEGG: Kvinner må vente over et år på å operere underlivet etter fødselsskader!

Vanskelige arbeidsforhold
Slukningsarbeidet var en ekstremt krevende operasjon og brannvesenet møtte på en rekke utfordringer. Brannen herjet mer enn 50 meter over bakken og spredte seg raskt grunnet vindforholdene.

For å få bukt med den kraftige brannen ble samtlige ressurser tatt i bruk: 400 brannmenn fra 60 lokale brannstasjoner, 13 brannslukkere, hver med en kapasitet på 4.000 liter vann i minuttet, to båter, et avansert vannslangesystem for å pumpe vann fra Seinen og en high tech robot som kunne klatre i trapper og takle den ekstreme varmen.

Les også:  Antall norske pasienter økte i 2023

Heltene gjenforteller
Både de høyest rangerte med ansvar for brannslukningen, samt de tapre brannmennene tettest på de enorme flammene, gjenforteller deres opplevelse av møtet med den brennende Notre-Dame.

Blant disse er general Jean-Marie Gontier, brannsjef for redningsaksjoner, samt mesterkorporal Myriam, som var en av de første brannmennene til å nå inn i infernoet. Anelise Borges fra Euronews, en av de første journalistene på stedet, medvirker også i dokumentaren.

Les også:  LESERINNLEGG: Kvinner må vente over et år på å operere underlivet etter fødselsskader!

På UNESCOs verdensarveliste
Siden grunnsteinen ble lagt i 1163, har Notre-Dame vært et av Paris og Frankrikes viktigste varemerker. Katedralen har overlevd en rekke turbulente perioder, som Den franske revolusjonen og andre verdenskrig. Så hvordan kunne dette skje?

Selv om Notre-Dame ble reddet i tide og ingen liv gikk tapt, vil den tragiske dagen i april 2019 aldri bli glemt.

Foto: Milliped

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.