Norwegian frakter Barnerettighetene til Svalbard

norwegian

I forbindelse med 30-årsmarkeringen av FNs barnekonvensjon, har Norwegian som stolt UNICEF-partner gleden av å frakte et av verdens viktigste dokumenter – Barnerettighetene – i syntetisk DNA, til Svalbard. Her skal DNAet lagres i permafrosten i Arctic World Archive ved frølageret. 

Mandag landet Norwegians flyvning DY396 på Svalbard med en svært viktig last: Barnerettighetene lagret i syntetisk DNA. Det er det første offisielle dokumentet som lagres på denne måten og DNAet skal oppbevares på et av verdens sikreste steder, i permafrosten i Arctic World Archive. 

Norwegians engasjerte og dedikerte besetning var ansvarlig for å frakte den verdifulle lasten til Svalbard, til stor begeistring for passasjerene. Kaptein Sissel Maria Finnseth og kabinsjef Beate Vinkler Rasmussen har deltatt på UNICEF-oppdrag tidligere og kunne stolt vise frem DNAet til passasjerene om bord. 

Les også:  Ny rapport: 91 selvmordsforsøk ved barnevernsinstitusjoner i 2023

– Jeg er stolt over å få ta del i denne historiske flyvningen. Barnas rettigheter er noe av det viktigste vi har og de må beskyttes, sier Vinkler Rasmussen. 

For kaptein Sissel Maria Finnseth, som satt bak spakene på flyvningen, var dette et ekstra viktig jobboppdrag:

– Det er fantastisk at vi kan bidra til å sette barns rettigheter i fokus med en slik flyvning. UNICEF er en del av Norwegian sitt DNA og vi vil fortsette å gjøre det vi kan for å gi enda flere barn den fremtiden de fortjener, sier hun. 

Les også:  Krever helsehjelp til barnevernsofre

– Norwegians bidrag har vært grunnleggende
– Vi har alltid vært stolte av vårt partnerskap med Norwegian. Deres bidrag har vært helt grunnleggende for å få DNAet trygt i havn. I tillegg har de ansatte alltid stilt opp med et enormt engasjement, noe som gjør det veldig gøy å samarbeide med dem i alt vi gjør, sier UNICEF Norges generalsekretær, Camilla Viken.

Det er UNICEF Norge som har tatt steget for å fremheve barnekonvensjonens betydning og sikre at innholdet er tilgjengelig i all overskuelig fremtid. På Verdens Barnedag den 20. november, blir DNA-kapselen arkivert i Arctic World Archive. Dette hvelvet er et samarbeid mellom Piql, som spesialiserer seg på lagring og bevaring av digtal data, og Store Norske Spitsbergen Kulkompani.

Les også:  Skiskyting: Dommen mot Anders Besseberg anket å stedet

Ved digital lagring kan teknologien fort bli utdatert og være sårbar. Derfor har forskere nå utviklet metoder som gjør det mulig å lagre informasjon i naturens eldste lagringsenhet, nemlig DNA.

– I dag er det faktisk lettere å hente ut informasjon fra forhistoriske levninger enn fra en gammel mobiltelefon. Å lagre digital data i syntetisk DNA er som å kode i vanlige datamaskiner, det er bare et annet språk, det er akkurat som å oversette fra kinesisk til engelsk, sa Nick Goldman.

Han er Senior Scientist ved EMBL’s European Bioinformatics Institute i Cambridge i England, som er ansvarlig for kodingen av dokumentet.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.