Nettsvindlere er ekstra aktive før jul

web data pc

I en stressende førjulstid er det viktig å ikke glemme sikker nettbruk. Jula er høytid også for nettkriminelle, og de benytter flere metoder for å forsøke å svindle deg over epost eller SMS.

– I julehandel-sesongen er nettkriminelle ekstra aktive. De vil utnytte at mange er stresset, og som følge av det mindre kritiske og årvåkne. De forsøker både å svindle folk når de handler i nettbutikker, men også gjennom SMS og mail etter at man har handlet på nett, sier daglig leder Kai Roer i CLTRe, som er en del av det globale IT-sikkerhetskonsernet KnowBe4.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at 4 av 5 nordmenn i alderen 16-79 år handlet på nett i perioden august 2018 – august 2019. Nettkriminelle ønsker å utnytte at mange handler på nett i forbindelse med julehandelen.

– Nettsvindlere sender ut eposter med gode tilbud for å lokke deg inn i falske nettbutikker. For å øke sannsynligheten for at du klikker på lenken som skal ta deg til tilbudene, utgir mange eposter seg for å komme fra kjente og seriøse butikker. Hvis du trykker på lenken sendes du til en falsk nettbutikk, der de forsøker å få deg til å oppgi sensitiv informasjon, sier Kai Roer.

Les også:  Antall norske pasienter økte i 2023

Svindlere utnytter også at mange venter på pakker fra en nettbutikk eller familie og venner i løpet av desember. De sender epost eller SMS med en melding om at pakken din for eksempel ikke kan leveres på grunn av manglende porto, med lenke til en side der portoen kan betales.

– De håper at mottakere av en slik melding venter på en pakke og dermed trykker på lenken og oppgir sensitiv informasjonen, som for eksempel kredittkortinformasjon. Mange har mye å tenke på før jul, og hvis de venter på en pakke tenker de gjerne at det er best å trykke på lenken for å sikre at pakken kommer i tide. Det må du ikke gjøre, forklarer Kai Roer.

– Du skal heller gå inn på nettsiden til distributøren meldingen ser ut å komme fra og se om du får samme melding når du taster inn et sporingsnummer der, eller kontakte distributøren direkte. Hvis du tar kontakt er det viktig å ikke bruke kontaktinformasjon som står i eposten eller SMS-en du mottok, men å søke opp dette selv. Kontaktinformasjonen som opplyses om i eposten eller SMS-en fører deg ofte rett til svindlerne, sier sikkerhetsekspert Kai Roer.

Les også:  LESERINNLEGG: Kvinner må vente over et år på å operere underlivet etter fødselsskader!

5 nettsikkerhetstips:

1. Vær kritisk til gode tilbud på epost eller SMS som virker for gode til å være sanne, også hvis de utgir seg for å komme fra en kjent og seriøs nettbutikk.

2. Vær kritisk til epost eller SMS om at pakker ikke kan leveres eller at betalingskortet ditt er blitt avvist.

2. Ikke trykk på lenker i slike eposter eller SMS-er. Skriv adressen til avsenderen inn i nettleseren selv og se etter budskapet på det du vet er riktig nettside.

Les også:  Antall norske pasienter økte i 2023

3. Unngå å handle i nettbutikker du ikke har hørt om før.

5. Følg med på kredittkortutskrifter og i nettbanken etter at du har handlet på nett, slik at du raskt kan oppdage om noen har fått tak i informasjon om kortet ditt og misbruker det.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.