LESERINNLEGG: Ja til å lære barn å spare, bruke, tjene og dele penger!

snn

Fredriksstad blad har den siste tiden hatt en rekke interessante artikler rundt privatøkonomi med spesielt fokus på forbruks- og inkassogjeld. Vi leste med stor interesse artikkelen om Arind Foss fra Opas Kreditt som kunne melde om at stadig flere unge sliter og etterlyste mer fokus på privatøkonomi i skolen.

Som bank syns vi det er et godt initiativ. Vi ser at de gode tidene kan ha påvirket økonomiforståelsen hos unge voksne når de kommer inn i stolen hos oss for sitt første boligkjøp. Det bekymrer oss når vi nå går inn i en tid hvor vi trolig får 2-3 renteøkninger det neste halvannet året. 

Vi har en hel generasjon unge som har kjøpt boliger til en relativt frisk penge til lav rent og som aldri har opplevd renteøkning. Vi, og de fleste andre banker vil vi tro, har grundige samtaler med unge når vi innvilger lån hvor vi simulerer renteøkninger for å vise hvor store utslagene blir for den enkelte selv ved «små» økninger. 

Les også:  Altfor mange mangler elsparkesykkel-forsikring

Vår klare oppfordring er: Spar penger til trangere tider, opprett bufferkonto og gjør deg vant med å leve med høyere rente enn dagens. Dessverre ser vi at mange unge sparer uforholdsmessig lite av disponibel inntekt og har et relativt høyt forbruk. Flere burde med fordel fulgt den gamle tommelfingerregelen om å ha 2 til 3 månedslønner stående i tilfelle oppvaskmaskin, fryser eller bilen skulle ryke slik at ikke vanlige, men uforutsette hendelser leder til at man må ty til kredittkort. Det krever disiplin å nedbetale hele kredittkortregningen når den kommer.

Økonomien, våre handlevaner, er i endring. Handelsanalyser viser at spesielt yngre handler mye på nett og det er vår klare anbefaling å bruke kredittkort for å minimere risiko for svindel og tap når man handler på nett. Online gaming, kjøp av spill, apper og skins i Fortnite er eksempler på andre transaksjoner vi anbefaler at man bruker kredittkort og ikke ordinært visakort til. Dette er i tråd med anbefalingene fra Forbrukerrådet, men vi har en nærmest heldigital generasjon på vei som knapt har forholdt seg til kontanter – hvordan skal vi lære dem hvor pengene kommer fra?

Les også:  Sykkeltyverier koster mer enn biltyverier

Felles gjeldsregister nærmer seg lansering og vi ønsker det varmt velkommen, trolig vil det gjøre vår jobb lettere når vi vurderer hver enkelt søknad om kredittkort. Vi tror definitivt på økt fokus på privatøkonomi i skolen, men den den viktigste jobben gjøres hjemme fra barna er små; Lær barna gleden og nytten av å spare. Gi barna et forhold til hvordan inntekt og utgifter fungerer, lær barna å spare, bruke, tjene og dele. Mange foreldre snakker sjelden eller aldri med sine barn om forbruk og sparing. Det har en dokumentert betydning for hvordan de klarer seg økonomisk når de skal stå på egne bein som unge voksne. 

Les også:  Nesten 1 av 3 ligger søvnløse på grunn av økonomien

Vi lanserte i fjor «Generasjonsduellen» hvor unge og voksne ble utfordret på hva ting koster. Det viste seg at få ungdommer har et forhold til hva for eksempel en liter melk koster. Men rett skal være rett, det var ikke så mange voksne som hadde et forhold til hva et skin i Fortnite kostet heller.

På vegne av SpareBank 1 Østfold Akershus
Terese Troy Prebensen, direktør Privatmarked SpareBank 1 Østfold Akershus og Erik Pedersen, banksjef SpareBank 1 Østfold Akershus Fredrikstad og Sarpsborg.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.