LESERINNLEGG: Gi bekken plass!

nve

Natt til 13. august førte kraftig regn til at bekker i åssidene over Brumunddal fylte seg opp. Vannet fulgte bekkeleiet ned til bebyggelsen, hvor bekkene er lagt i rør for å gjøre plass til hus.

Av vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund, NVE.

Innløpene til rørene ble raskt tettet igjen av steiner, røtter og annet rask som vannet fraktet med seg. Flomvannet fant dermed nye veier – gjennom hager, oppkjørsler og hus.

Lukkede bekker er ikke unikt for Brumunddal i Ringsaker kommune. Bekker har gjennom mange tiår blitt lagt i rør i kommuner rundt om i hele landet, fordi utbygging av boliger og industri har blitt prioritert på bekostning av vassdragene.

Les også:  Slik får du gode skiopplevelser i påskefjellet

Utfordringen med bekkelukkinger er todelt. For det første må dimensjonen på rørene være stor nok til å håndtere mulige vannmengder. Dette er spesielt vanskelig å forutse i et klima i endring. 

For det andre er inntaket til rørene særlig utsatt for gjentetting av steiner og liknende ved store flomhendelser. Bekkeinntak må derfor jevnlig vedlikeholdes og bør holdes under oppsyn ved kraftige regnbyger. Dette krever god og oppdatert beredskap av kommunene, og kan være en krevende utfordring i praksis.

Les også:  LESERINNLEGG: Kvinner må vente over et år på å operere underlivet etter fødselsskader!

Kraftige, lokale regnbyger som den som rammet Brumunddal, vil øke i antall og intensitet i årene fremover. Da er vi avhengige av å ha velfungerende bekker som trygt kan frakte vannet vekk.

Derfor bør bekker i størst mulig grad holdes åpne. Gjenåpning av lukkede bekker er et viktig klimatilpasningstiltak. Ved gjenåpning er det viktig å gi bekken god plass, slik at vassdragets naturlige bufferevne gjenvinnes. Likeledes er det viktig å ikke legge ny bebyggelse for tett inn til bekker og elver, slik at vi bygger oss inn i nye flomproblemer. Her har kommunene et viktig ansvar.

Les også:  Ny abonnementsbasert bilvask åpner i Bodø

Gevinsten av åpne og frie bekker kommer ikke bare i form av økt sikkerhet mot flom, men også som flotte grøntarealer til glede for lokalmiljøet.

En bekk kan virke ufarlig der den sakte sildrer nedover åssiden en sommerdag. Men la deg ikke lure – den ellers så sindige bekken kan ved kraftig nedbør få styrke til å flytte hus og vaske bort veier. Oppfordringen fra NVE til kommunene er derfor klar: Gi bekken plass!

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.