Julegrytene settes ut for 117. året

frelsesarmeen jul

I 2016 samlet det norske folk inn rett over 30 millioner kroner i grytene. Frelsesarmeen setter i disse dager ut den tradisjonsrike julegryta igjen. For mange byr den på julestemning, for andre nødvendig mat og varme klær.


I Norge har julegryta vært Frelsesarmeens innsamlingsaksjon i desember siden 1901. Othilie Tonning, daværende leder for Frelsesarmeens sosialarbeid blant kvinner, så julegryta som en løsning for å skaffe midler til arbeidet hun drev. Og slik er det fortsatt. Midlene som kommer inn i julegryta muliggjør store deler av Frelsesarmeens sosiale arbeid lokalt gjennom hele året.

Kommandør William Cochrane er nåværende leder for Frelsesarmeen i Norge. Skotten opplever snart sin andre jul her til lands, og han er imponert over det norske folks raushet.

– Da jeg i fjor for første gang fikk oppleve desember i Norge, var jeg overveldet over å se den posisjonen julegryta har her i landet, og den enorme tilliten og givergleden det norske folk har til Frelsesarmeen. Det er en støtte og tillit vi ikke tar lett på, forsikrer han.

Selv om julegryta er en ærverdig tradisjon, ønsker Frelsesarmeen samtidig å tilpasse seg endringer i folks betalingsformer. I flere år har det vært mulig å gi med kort og SMS – og særlig i fjor kom Vipps på banen som en betydelig giverkanal.

– Når vi i år setter ut julegrytene for 117. gang, så er det ikke fordi det er en tradisjon, men fordi det fremdeles er mange som trenger vår hjelp i Norge, bekrefter Cochrane.

I Bodø finner du julegryta på City Nord og i Glasshuset.

Les også

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Redaktør, journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.