Jotun med banebrytende testing i Arktis

jotun

Med etableringen av en teststasjon på Svalbard er Jotun først ute med testing av produkter og malingssystemer i arktiske strøk. Så langt har testresultatene både vært betryggende og overraskende.

Betryggende, fordi det viser seg at erfaringene Jotun har fra Barentshavet og norsk sokkel har gitt produkter som også tåler å stå i arktiske strøk. Overraskende, fordi klimaet har endret seg og er annerledes enn man hadde trodd med høyere temperaturer og mer fuktighet.

Svalbard er blant verdens nordligste bebygde steder med sin plassering nord for polarsirkelen, og klimaet kjennetegnes ved lave temperaturer året rundt, mørketid og midnattssol, samt mye tåke og kraftig vind.

Les også:  Nye statsråder i Nærings- og fiskeridepartementet

Like utenfor Longyearbyen står testpanelene fra Jotun, montert på påler som er slått åtte meter ned i bakken. Teststasjonen ble åpnet høsten 2015, i samarbeid med Innovasjon Norge, Universitetet på Svalbard og Leonard Nilsen og Sønner, Jotuns lokale partner.

– Det viser seg at erfaringene våre fra Barentshavet og norsk sokkel gjør at Arktis ikke er en myte for oss, vi er vant til disse betingelsene. Men før denne teststasjonen har vi ikke hatt noen måte å vise det på. Funnene så langt bekrefter det vi trodde og håpet, nemlig at produktene våre tåler dette klimaet godt, forteller Anders Skilbred, kjemiker i Jotun og ansvarlig for teststasjonen på Svalbard. 

Les også:  Nye statsråder i Nærings- og fiskeridepartementet

– Og selv om man kanskje kan tenke at det er litt kjedelig, er det faktisk slik at «kjedelig er bra» når det gjelder dette. Det betyr at det vi har gjort til nå funker bra, og at kundene kan være trygge på at produktene svarer til forventningene, også i arktiske strøk.

Om lag 40 ulike malingssystemer testes nå på Svalbard, og det inkluderer produkter fra alle segmenter: industrimalinger, pulverlakker, dekorative malinger og skipsmaling. I tillegg testes isbrytermalinger i van Mijenfjorden ved Svea, et lite gruvesamfunn rundt 45 kilometer sør for Longyearbyen. Fjorden fryser til hver vinter, og metertykk is beveger seg opp og ned med tidevannet og sliter på malingsprøvene.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.