Hemnes-bedrift kjemper om høythengende innovasjonspris

pressenytt

Nordic Comfort Products står bak verdens kanskje mest bærekraftige miljøstol. Nå er Hemnesberget-produsenten nominert til Innovasjonskraftprisen 2019, som deles ut i morgen ettermiddag. 

Onsdag 3. april blir det klart hvem av ullpioneren Aclima, solcelleekspertene i Bright Products og møbelprodusenten Nordic Comfort Products (NCP) som vinner Innovasjonskraftprisen 2019.

– Dette er tre utrolig dyktige og spennende aktører som på hver sin måte har våget å gå imot strømmen. De har lykkes med å utvikle bærekraftige og nyskapende produkter som har gitt dem betydelig kommersiell suksess, sier Egil Sundet, jurymedlem for Innovasjonskraftprisen og leder i Designindustrien, en bransjeforening i Norsk Industri.

Les også:  Dronebase på Andøya: – Et kjempeløft for forsvaret

Dette er andre gang Innovasjonskraftprisen deles ut. Bak prisen står Norsk Industri, Design og arkitektur Norge (DOGA) og Patentstyret. Prisen deles ut i forbindelse med arrangementet Innovasjonskraft 2019.

Den tradisjonsrike møbelprodusenten NCP, med røtter tilbake til 1932, har sammen med Snøhetta designet og produsert en stablebar miljøstol laget av 100 prosent resirkulert, lokal plast. Stolen S-1500 er basert på stolen R48 – en designklassiker fra 70-tallet som er produsert i nesten seks millioner eksemplarer.

– Det siste tiåret har bærekraftig design fått en stadig mer sentral rolle i vår virksomhet. Målsetningen er at alle stoler som sprøytestøpes hos oss skal lages i gjenbrukt plast i løpet av 2020, sier Svein-Erik Hjerpbakk, administrerende direktør i NCP.

Les også:  Oppgraderer Steigentunnelen

Plasten i S-1500 er i sannhet både gjenbrukt og kortreist. Hvert år skifter havbruksindustrien på Helgeland ut tonnevis med nett, liner og tauverk. NCP og Snøhetta så en fantastisk mulighet til å sikre seg lokal tilgang til materialer, og samtidig hindre at plasten ble til avfall.

– Målet med S-1500 var å få til et ensifret CO2-avtrykk per stol, og det har vi klart. Vi har etablert en lokal verdikjede fra plastavfall til ferdig møbel, med målsetning om full dokumentasjon og sporbarhet. Det er unikt i bransjen, også på verdensbasis, og har gitt oss svært mye positiv oppmerksomhet, forteller Hjerpbakk.

Les også:  Oppgraderer Steigentunnelen

Juryen kaller Hemnesberget-produsenten en foregangsbedrift innen sirkulær økonomi:

«Bedriften er nyskapende og fokuserer på tverrfaglig samarbeid for å nå sine mål. Både farge og den unike overflaten på stolene synliggjør transaksjonen fra plastavfall til et høyverdig designobjekt,» står det i juryteksten.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.