Først ut i Nord-Norge med lokal utdanning for stisykkelguider

visit lyngenfjord

Nå er utdanningen for stisykkelguider i full gang i Skibotn. Gruppen med guider er den første som får lokal opplæring i Nord-Norge. – Viktig for den lokale verdiskapingen, sier reiselivssjef i Visit Lyngenfjord, Georg Sichelschmidt.

Reiselivssjef i Visit Lyngenfjord, Georg Sichelschmidt, er veldig fornøyd med stisykkelprosjektet og utviklingen mot at Lyngenfjord skal bli en bærekraftig destinasjon for stisykling.

– Sertifiseringen for stiguider er helt ny i landet og i løpet av våren 2019 vil våre guider være ferdig med nivå 2. Lyngenfjord er den første destinasjonen som kan tilby utdanningen i Nord-Norge og den femte gruppen totalt som blir utdannet i Norge. Nå deltar hele elleve personer på det lokale MTB instruktør- og guidekurset nivå 1 i Skibotn. Dette er vi veldig stolte av, forteller Sichelschmidt.

Les også:  Norges mest leste bok i ny utgave

Kurset går over fire dager og består av teori og praksis. Man får blant annet innføring i sykkelinstruktør- og guiderollen, gruppedynamikk, førstehjelp, risikovurdering og bærekraft. Innovasjon Norge planlegger å tilby trinn 2 av sertifiseringen i Alta i juni 2019.

Viktig for lokal verdiskaping
Utdanningen skjer i samarbeid med Innovasjon Norge, som har støttet både Visit Lyngenfjords stisykkelprosjekt og det lokale MTB instruktør- og guidekurset økonomisk.

– Det er svært avgjørende for Lyngenfjord at Innovasjon Norge er med på å gjøre det mulig å utdanne egne lokale guider! Dette gjør at utenlandske gjester som kommer kan bruke de lokale guidene vi har her, i stedet for å ha med egne guider fra utlandet. Dette er dessverre ofte tilfellet i topptursesongen, da vi har for få lokale skiguider. Ved å utdanne lokale stisykkelguider unngår vi at markedet overtas av utenlandske operatører og styrker dermed den lokale verdiskapingen, forklarer Sichelschmidt.

Les også:  Ny helautomatisk kaffemaskin med utskiftbare bønnebeholdere

Som en del av stisykkelprosjektet har man kartlagt totalt 550 kilometer med stier i regionene, fordelt 19.000 høydemeter. Av dette har man valgt ut de stiene som er mest bærekraftige og som med litt utvikling vil kunne å få større og bedre kapasitet. Disse skal presenteres i en egen stiguidebrosjyre som lanserer i høst.

Studieturer til Finland og Italia
Neste uke arrangeres den første av to studieturer i prosjektet. I Ylläs i finsk Lappland vil man se hvordan destinasjonen, som tidligere kun hadde vinterturisme, nå har et godt utviklet stisyklingstilbud. I oktober går turen til Massa Vecchia i Toscana i Italia som har etablert seg som en ettertraktet og bærekraftig stisykkeldestinasjon.

Les også:  Søker utbygger til Nordstrandveien i Bodø

– På studieturene i høst møter vi lokale aktører for lære av deres erfaringer, både hva de har lyktes med og ikke, og hvordan bygget opp destinasjonene og produktkonsepter, Kunnskapen fra studieturene vil være med på å utvikle Lyngenfjord på en bærekraftig måte – og ikke minst vil det bidra til inspirasjon og nye ideer, avslutter reiselivssjefen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.