Førerhundens dag: Kan du Førerhundvettreglene?

norges blindeforbund

I anledning Førerhundens dag 24. april, lanserer Norges Blindeforbund Førerhundvettreglene. Hvis hundeeiere og folk flest lærer seg de nye reglene, vil det bety en mye enklere og tryggere hverdag for landets 300 førerhundbrukere.

Førerhunder er til uvurderlig hjelp i hverdagen for blinde og svaksynte, men mange opplever at forstyrrelser kan sette hunden ut av spill. Det gjør førerhunden ukonsentrert, og kan føre til farlige situasjoner for den synshemmede. I verste fall kan hunder som blir skremt av uheldige hendelser måtte trenes opp på nytt.

Det hender at enkelte førerhunder må tas ut av tjeneste fordi negative opplevelser har festet seg, og gjenopptrening dessverre ikke hjelper. Det er trist for den synshemmede og hunden, men har også store samfunnsomkostninger.

Anita Sandstøm (58) fra Tønsberg mistet synet brått for noen år siden. På grunn av infarkt på synsnerven ble hun blind og fikk livet kastet om. Som flere andre som opplever dette hadde hun ingen symptomer på forhånd. Førerhunden Unita er nå Anitas øyne og hjelp i hverdagen. På en av de første turene de skulle øve på å gå på en gangvei ble Unita forstyrret av en stor, aggresiv hund som kom bakfra. Den sinte hunden «halset» i båndet og ville bort til Unita, og hun ble veldig redd.

Les også:  Antall norske pasienter økte i 2023

– Denne episoden har gjort Unita vár og utrygg på det som kommer bakfra, selv om vi har trent mye på at hun skal takle slikt, sier Anita.

Dette skaper stadig situasjoner som kan bli farlige for Anita. Nylig opplevde de at Unita bråstoppet på grunn av noe som skjedde bakfra da de var på tur inn i en karuselldør i et kjøpesenter.

Les også:  Gode grunner til å spise appelsiner i påsken

– Det gikk heldigvis bra fordi døren stoppet automatisk, men jeg ble veldig redd. Derfor synes jeg det er viktig at både hundeeiere og andre blir mer bevisst på hvordan de møter en førerhund i arbeid. Selv små forstyrrelser som kanskje synes bagatellmessige for andre, kan få store konsekvenser og skape farlige situasjoner for meg, sier Anita.

En fersk undersøkelse som Opinion gjennomførte for Blindeforbundet blant hundeeiere og folk uten hund, viser at det fortsatt er en del kunnskapshull om hvordan man skal møte en førerhund med sele på. Undersøkelsen viser blant annet at mange hundeeiere tenker det er greit å la hunden hilse på førerhunden i sele, og at mange tror det er greit å ta tak i førerhundselen for å styre hunden i en annen retning enn den er på vei.

Les også:  YS krever trygghet for alle som er pålagt øvelser

Blindeforbundet lanserer Førerhundvettreglene for å gjøre det enda tydeligere hvordan du skal opptre i møte med en førerhund i sele, slik at færre førerhunder blir forstyrret når de jobber.

Førerhundvettreglene

  1. Jeg jobber når selen er på. Ikke klapp, snakk eller ta øyekontakt med meg
  2. Hold hunden din på avstand, så vi ikke møtes for tett
  3. Gi deg gjerne til kjenne, og fortell eieren min at du har med hund
  4. Hvis jeg går uten sele, spør eieren min om det er greit før du slipper din hund bort til meg
  5. Gi meg ikke godbiter – det er det bare eieren min som får gjøre
  6. Hvis du vil gjøre oppmerksom på en fare, si fra til eieren min
  7. Hvis jeg går uten sele kan du spørre eieren min om å få klappe meg
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.