Europeiske: – Nordmenn risikerer avlytting utenlands

buss iphone

Én av tre nordmenn innrømmer at de er lite bevisste på hvilke datanettverk de kobler seg på i utlandet.


Det viser den store Reiseundersøkelsen 2018, som Kantar TNS har gjennomført for Europeiske Reiseforsikring.

Lite bevisste
De eventyrlystne peker seg spesielt ut: Fire av ti på tema- og opplevelsesferie sier at de i liten grad er bevisste på hvilket nettverk de bruker utenlands. De som tenker mest på datasikkerheten, er de i aldersgruppen 60-67 år, viser undersøkelsen.

– Tilgangen til gratis trådløst nett er jo som nesten like viktig for nordmenn som å ha vann i krana, så det er lurt å vite litt om offentlig tilgjengelig wifi før du drar, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i If og Europeiske Reiseforsikring.

Les også:  Dette er vårens mest populære storbyer

Lette å overvåke
Åpne trådløse nett byr på sikkerhetsutfordringer. De er nemlig lette å overvåke.

– Risikoen med åpen wifi er at du aldri vet hvem som er koblet til og i verste fall avlytter datatrafikken din, sier cyberriskingeniør Peter Granlund i If, som Europeiske Reiseforsikring er en del av.

– De fleste store tjenestene på internett bruker i dag kryptering for å beskytte innlogging og følgende datatrafikk, men om du logger inn på en tjeneste som ikke bruker det, så kan den som spionerer på nettverket se brukernavn og passord i klartekst, sier han.

Les også:  Vask ryggekameraet - Unngå kjedelig parkeringskrasj!

Til daglig arbeider Peter Granlund med å gi sikkerhetsråd og forebygge datakriminalitet mot bedrifter og industriforetak som har såkalt cyberforsikring.

Sikkerhetseksperten sier det er lett å sette opp en trådløs router med samme navn som et kjent nettverk, for eksempel «Airport WiFi».

– Så kan enhetene dine automatisk koble seg til om signalet er sterkere. Da kan den som kontrollerer routeren se hvilke nettsider du besøker – og i verste fall lure deg inn på en falsk side som utgir seg for å være den originale. Der kan du bli fralurt innloggingsopplysninger eller gi angriperen tilgang til dine data. Og alt kan skje uten at du merker det, forklarer Granlund.

Les også:  Oslo lufthavn og Bergen lufthavn kåret til beste flyplasser i Europa

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.