Ennå populært å hogge eget juletre

juletre

En undersøkelse viser at mer enn seks av ti har hogget sitt eget juletre. Aller mest populært er det på Vestlandet.

Totalt sett har 65 prosent av Norges befolkning hogget sitt eget juletre minst én gang i løpet av livet. Det viser en landsomfattende undersøkelse InFact har gjennomført på oppdrag fra Andreas Stihl AS.

Det er imidlertid en del forskjeller på landsdelene – for mens kun halvparten av Oslo-beboerne har hogget eget juletre, har hele 70 % av vestlendingene gjort det samme. Hele seks av ti i denne landsdelen sier også at de har gjort det flere ganger.

– Å hogge sitt eget juletre er fortsatt en viktig førjulstradisjon for mange. Det setter på en måte stemningen for jula og gir familien en mulighet til å ta en hyggelig tur i skogen sammen, sier markedssjef i Andreas Stihl AS, Pål Virik Nilsen.

Les også:  Den nye trendgrønnsaken: Brokkolini

Det er i aldersgruppen mellom 45 og 64 år at flest svarer at de har hogget sitt eget juletre, men også mange yngre har vært med på dette i løpet av livet. Rundt halvparten av de spurte mellom 18 og 29 år sier at de har hogget sitt eget juletre minst én gang.

Totalt sett for både menn og kvinner over hele landet, svarer rundt 65 % at de har brukt øksa på eget juletre minst én gang, og mer enn halvparten av Norges befolkning har gjort det flere ganger.

– At det er såpass mange unge som har hogget sitt eget juletre viser både at dette er en sterk tradisjon som kommer til overleve, og at mange inkluderer barna når de er på jakt etter årets tre, sier Virik Nilsen.

Les også:  Den nye trendgrønnsaken: Brokkolini

Han mener det er hyggelig, men kommer samtidig med noen advarsler til de som skal ut på juletrejakt i de kommende dagene.

– Det første man må sørge for er at man får lov av grunneier. Selv om det er mange trær i skogen, er det tyveri dersom man hogger uten lov. Man må også sørge for at sikkerheten er ivaretatt. Det er veldig dumt dersom en i utgangspunktet hyggelig tradisjon ender med skader, sier han.

Stihl oppfordrer også alle som bruker motorsag til å bruke riktig verneutstyr. Hjelm med visir og hørselvern er viktig og ikke minst tettsittende hansker, helst av kromlær. Videre bør man bruke en bukse med verneinnlegg, samt vernesko med gripesåle.

Les også:  Den nye trendgrønnsaken: Brokkolini

Når treet er felt, har Virik Nilsen også noen råd til hvordan man får det til å vare lengst mulig.

– De ferskeste juletrærne hogger du selv, men det er viktig at man lar treet stå kjølig i dagene etter det er hogget, og gjerne har det i garasjen eller et annet sted som er litt kjøligere enn stua det første døgnet etter det er satt i juletrefoten. Det lønner seg å kutte av litt nederst på stammen før man plasserer det i juletrefoten. Treet vil da bedre ta til seg vann. Pass på at treet får nok med vann, avslutter Nilsen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.