Dobbelt så stor sjanse for frostskader i januar

if

Vannlekkasjer på grunn av frost har kostet 500 millioner kroner på snaut tre år. I januar er det over dobbelt så mange frostskader sammenlignet med de andre vintermånedene.


Dette viser statistikk for de siste tre årene fra forsikringsbransjen. Det er meldt kaldt vær over store deler av landet, og Gjensidige forventer nå å få inn mange skademeldinger som følge av frost.

– Januar er vinterens desidert verste frostmåned. Ha på tilstrekkelig varme i alle rom med vannrør, og unngå at temperaturen faller under 10 grader, oppfordrer kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige.

Ved lengre fravær bør du stenge hovedkranen. For hytter er dette et krav i forsikringsavtalen.

I alle rør som er utsatt for kulde kan vannet fryse til is. Utvendige rør, og rør i uisolerte kjellere er spesielt utsatt, i likhet med bygninger som står uten oppvarming.

Hva gjør du hvis vannet fryser?
– Oppdager du at vannet har frosset, er det viktig å tine det opp langsomt. Kaster du varmt vann i en frosset toalettskål sprekker porselenet umiddelbart. Det er også viktig å følge nøye med når isen tiner for å sjekke om rørene har sprukket. Bruk ører og øyne, sier Eklo.

Fryser vannet i utvendige vannledninger, eller steder det er vanskelig å komme til, må man i de fleste tilfeller tilkalle profesjonell hjelp.

Les også

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no publiserer nyheter der to eller flere journalister har bidratt til å lage nyhetssaken.