Det smeller minst i Nordland

lyn

Allerede i slutten av juli hadde lynet slått ned mer enn dobbelt så mange ganger som i hele fjor i Norge. Men du som bor i Nordland er blant landets tryggeste.

Av de ti kommunene i Norge hvor det lyner minst er syv av dem i Nordland. Det viser tall fra Meteorologisk institutt. Bø, Andøy, Sortland, Flakstad, Hadsel, Røst og Moskenes er alle med på listen. De tre resterende er Harstad, Karlsøy og Kvæfjord, alle i Troms.

– I Nordland lyner det mindre fordi somrene er relativt kalde. Det gjør at tordenbyger ikke dannes like lett som på Østlandet. Om vinteren kan det derimot lyne litt, da er forholdene mer tilrettelagt for å danne tordenbyger, sier Snorre Stavik Rønning, som er forsker ved Meteorologisk institutt.

For å få lyn trengs en spesiell type skyer, gjerne kalt bygeskyer. For at de skal gi lyn, må de strekke seg ut fra nær bakken til stor høyde. Temperaturforskjell er nøkkelen. I Nord-Norge er det forskjellene over hav om vinteren som spiller inn. Havet er da relativt mye varmere enn luften over og blir som en kokeplate om vinteren.

– En annen faktor er at sammenlignet med Østlandet, hvor det kan komme ustabile luftmasser med mye torden inn fra kontinentet, så kommer det sjeldent slike værsystemer til Nordland, sier Snorre Stavik Rønning.

Høysesongen starter nå
I de kommende månedene startet høysesongen for lyn og torden i Nord-Norge. Det merker også forsikringsselskapene.

– Hele 8 av 10 lynskader meldes i Norge til oss på sensommeren og om høsten. Juli, august og september er høysesong hvert eneste år, sier brannekspert i Frende Forsikring, Odd Magne Skjerping.

Les også:  Over 1 million til folkehelse i Nordland

I slutten av juli 2018 hadde lynet slått ned 110.300 ganger i såkalt «fastland med økonomisk sone». Dette betyr lynnedslag i bakke, fjord og langs kysten av Norge. Tallene kommer fra Meteorologisk institutt.

Antallet lynnedslag i utgangen av juli var høyere enn årstotalen for 2015, 2016 og 2017. Ingen av de tre foregående årene bikket totalantallet 100.000.

Dette er de typiske lynskadene
Selv om du statistisk sett er mindre utsatt i Nordland smeller det selvsagt rundt ørene på nordlendingene også.

– De typiske skadene vi ser etter lynnedslag er helt klart brannskader. Det meldes også mye om matvarer som blir ødelagt i kjøleskap og frys, sier Skjerping i Frende Forsikring.
Andre gjengangere er skader på elektronikk som TVer og PCer.

– Husk at lynet kan skade alt som er koblet til en stikkontakt. Altså kan en lader som står i veggen bli ødelagt selv om du ikke lader mobilen når lynet slår ned, sier branneksperten.

At vi nå er inne i perioden med klart flest lynskader i Norge bekreftes av skadestastikken. I 30 av de 33 siste årene har det vært et klart flertall av branner etter lynnedslag i tredje kvartal, viser tall fra Finans Norge.

Varierer mye fra år til år
Antallet lynnedslag varierer stort fra år til år. Toppåret 2014 var eksepsjonelt med totalt 739.762 lynnedslag.

– Da ble det meldt over 18.000 skader og over 500 millioner kroner ble betalt ut fra forsikringsselskapene etter lynskader, sier Odd Magne Skjerping.

Les også:  Oppgraderer Steigentunnelen

I 2017 var erstatningssummen på 137 millioner, og i 2016 227 millioner.

– Det er ikke godt å si hvor vi havner i 2018, men ettersom antallet allerede har passert fjoråret kan nok dette bli et av de verre årene for antallet skader etter toppåret 2014, sier Frendes brannekspert.

Heldigvis er det sjelden at lynnedslag resulterer i personskader. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at tre personer ble drept av lynnedslag i Norge mellom 1996 og 2013.

Lyn og brann er dekket av forsikringen
Hvis tingene dine blir skadet etter lynnedslag er du dekket gjennom innboforsikringen. Skader på bygning er dekket med en hus- eller hytteforsikring.

– Skadene dekkes under brannforsikringen, som er en obligatorisk del av forsikringen. Hvis fryseboksen din blir ødelagt, erstattes også innholdet, sier Skjerping fra Frende Forsikring.

Her lyner det minst:

Bø, Nordland
Andøy, Nordland
Harstad, Troms
Sortland, Nordland
Karlsøy, Troms
Flakstad, Nordland
Kvæfjord, Troms
Hadsel, Nordland
Røst, Nordland
Moskenes, Nordland

Kilde: Meteorologisk Institutt

Her lyner det mest:

Lørenskog, Akershus
Nes, Akershus
Sør-Odal, Hedmark
Skedsmo, Akershus
Rindal, Møre og Romsdal
Nittedal, Akershus
Skiptvedt, Østfold
Sarpsborg, Østfold
Ås, Akershus
Gjerdrum, Akershus

Kilde: Meteorologisk Institutt

Tips og triks ved lyn og torden:

Installer overspenningsvern i sikringsskapet
Dette gjør at sikringen kobler seg ut ved overbelastning som lyn og torden. De fleste lynskader kunne vært unngått med riktig installert overspenningsvern i sikringsboksen.
Trekk ut kontakten
Hvis du ikke har overspenningsvern, trekk ut støpsler fra stikkontaktene på ulike elektriske anlegg som TV, radio, PC, ruter, musikkanlegg, hvitevarer og mobiltelefoner på lading når det smeller. Fryser og kjøleskap kan også bli ødelagt, men husk å ikke koble ut disse.
Bruk ekstern lader og datatrafikk
Hvis du trenger å bruke nett og strøm mens det står på som verst kan du bruke en ekstern lader og datatrafikk på mobilen. Da kan du enten se på mobilskjermen eller du kan bruke delt internett.
Husk at lynet stort sett slår ned i det høyeste punktet
Så ikke vær det høyeste punktet for eksempel på en fjelltopp, på en golfbane eller i en båt på sjøen. Av samme årsak bør du også unngå å stille deg under et tre ute på et jorde.
Dropp paraply og fiskestang
Husk at også disse gjenstandene kan stikke opp i terrenget og lede lynet. Da er det bedre å bli våt og komme hjem uten fisk.
Det er tryggere i bilen enn ute
Årsaken til det er at lynet vil følge karosseriet utvendig og til bakken hvis den blir truffet.
Ikke bad når det lyner
Vann leder elektrisitet, så derfor bør du ikke være i bad. Lyn kan også følge vannledninger i huset, så det anbefales heller ikke å bade i badekar når lynet står på som verst.
Bruk mobiltelefon
Du kan fint bruke mobiltelefon om ikke står til lading i lynvær, men ikke bruk fasttelefon.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.