Arcus gjenopptar produksjon i 160 år gammelt håndverksdestilleri

destilleri

Arcus utfordrer seg selv. Storskalaprodusent starter mini-destilleri – hvor det ble produsert sprit for 160 år siden.

Arcus er en stor aktør innen brennevinsproduksjon, og er kanskje særlig kjent for sine akevitter som Gilde, Løiten, LINIE, Aalborg og Gammel Opland, for å nevne noe. Nå utfordres Arcus av et lite og fleksibelt destilleri, som de selv eier.

– Det er viktig at Arcus blir utfordret, både innen akevitt, gin og andre kategorier. Med dette initiativet vil det bli fokus på innovative resepter og nye produkter, og på den måten en liten utfordring til oss selv, sier Erlend Stefansson, adm. direktør i Arcus Spirits.

Les også:  – Laksedødeligheten kan løses

Historien om Atlungstad Brænderi
På midten av 1800-tallet gikk en rekke gårdbrukere i Stange sammen om å stifte Atlungstad Brænderi. En viktig faktor for brenneriet var tilgang til rent vann og fabrikken ble derfor lagt ved utløpet av Fjetreåa på Nedre Atlungstads grunn. Beliggenheten ved Mjøsa var viktig for å forenkle varetransporten, som på grunn av dårlige veier som regel foregikk til vanns.

Atlungstad Brenneri var en av landets ledende brennerier i helt fra dets oppstart og helt frem til de la ned spritproduksjonen i 2008. Arcus har bidratt til at brennevinsproduksjonen har blitt gjenopptatt, og etablerer nå håndverksdestilleri i de samme lokalene hvor det ble produsert sprit av poteter for over 160 år siden.

Les også:  – Laksedødeligheten kan løses

Atlungstad Håndverksdestilleri
I 2018 ble ett nytt selskap stiftet, nemlig Atlungstad Håndverksdestilleri AS, som eies av Arcus ASA. Atlungstad Håndverksdestilleri skal drives og ledes av Rasmus Heuch, sønn av akevitt-nestoren Halvor Heuch.

– Vi starter et destilleri der vi skal produsere og tilby småskala-produkter, altså særegne og spenstige produkter i små kvantum. Vi har allerede laget akevitter fra foreninger og klubber som gjerne ønsker sin egen akevitt. Dette er småskala-produkter som passer mye bede i et smidig håndverksdestilleri enn i Arcus store produksjonssystem. Vi skal fortsatt lage gode akevitter for foreninger og lag, men vi utvider med innovative produkter som blir til salgs gjennom Vinmonopolet, sier Rasmus Heuch.

Les også:  – Laksedødeligheten kan løses

I 2018 har det blitt produsert og tappet nærmere 20.000 flasker med akevitt på Atlungstad i regi av Arcus, for 25 lag og foreninger.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.