1 av 3 har kjørt bil uten å vite om de var edru

alkohol bilfører

Dobbelt så mange ble drept av ruskjøring i fjor, som året før. Likevel svarer 1 av 3 at de har kjørt bil uten å være sikker på om de var edru i en ny undersøkelse.

– Dette er skremmende. Du skal aldri kjøre bil før du er helt sikker på at du er kjørbar. Først da unngår du å være en fare for deg selv eller å utsette uskyldige barn og voksne for stor fare, sier Roger Ytre-Hauge, fagsjef på motor i Frende Forsikring.

– Ikke uventet 
Hele 32 prosent svarer altså ja i undersøkelsen YouGov har utført for Frende Forsikring.

– Det er beklageligvis ikke uventet, sier advokat Harald Fjeldstad. Han jobber med flere hundre promillekjøringssaker årlig.

– Det er svært foruroligende at en tredjedel er villig til å ta sjansen på å sette seg bak rattet uten å være sikre på at de er edru, sier generalsekretær i MA – Rusfri Trafikk, Elisabeth Fjellvang Kristoffersen.

Les også:  Sykkeltyverier koster mer enn biltyverier

Dobbelt så mange drepte
Tall fra Statens Vegvesen viser at 40 mennesker ble drept på grunn av ruskjøring i 2018. Det er dobbelt så mange som året før.

– Denne utviklingen er skummel. Her må bilførere ta større ansvar for sikkerheten. Ikke tro at du er edru. Vit det sikkert, eller la bilen stå. Uten unntak, sier Roger Ytre-Hauge i Frende Forsikring.

108 mennesker døde på norske veier i 2018. 34 prosent av dødsulykkene skyldtes rus, enten alkohol, narkotika eller blandingsrus. I 2017 var det 20 prosent av dødsulykkene som skyldtes rus.

Nesten 10.000 tatt i fjor
– Jeg har mange klienter som oppriktig har trodd at alkoholen har vært ute av kroppen, men så var den ikke det likevel. Alle foretar nok ikke en like god kontroll, men føler seg «fin» og antar at oppdagelsesrisikoen er lav, sier advokat Harald Fjeldstad. 

Les også:  3 av 10 planlegger bilferie i Norge i sommer

I fjor ble 9649 bilister tatt for ruskjøring. Det er 10 prosent flere enn i 2017. MA – Rusfri Trafikk vil ha politikerne på banen.

– Det er frustrerende å vite at halvparten av dødsfallene kunne vært forhindret med alkolås, sier Kristoffersen i MA – Rusfri Trafikk.

Vil ha kampanjer over hele landet 
– Det er ikke nok å bare bygge og utbedre vei. Vi vil ha landsdekkende kampanjer med promille som tema, på lik linje med kampanjer som Bruk bilbelte og Del veien, sier hun.

Å gå til innkjøp av en alkomåler er et annet tiltak som kan redde liv.

– Sørg for at måleren er godkjent og at den kalibreres i henhold til produsentens anbefalinger, sier Kristoffersen.

Ved utgangen av juli 2019 hadde 55 personer mistet livet i trafikken, det samme antallet som i fjor. Det viser tall fra Statens Vegvesen.

Les også:  Altfor mange mangler elsparkesykkel-forsikring

Glem forsikring hvis du kjører i rus 
Hvis du havner i en ulykke og det bevises at du er ruspåvirket får du trolig problemer med forsikringen. Opptil 100 prosent avkortning kan bli resultatet og du kan også få regresskrav mot deg fra forsikringsselskapet.

– Ikke ta sjansen, ta ansvar! Vi har sett nok stygge ulykker som følge av ruskjøring, sier Roger Ytre-Hauge fra Frende Forsikring.

Slik straffes du 
Promillegrensen for bil i Norge er 0,2. Blir du stoppet med promille over dette venter det reaksjoner. Det finnes unntak og nyanser til reglene under. For eksempel blir straffen strengere hvis du forårsaker en ulykke i ruspåvirket tilstand:

Promille 0,2-0,5 

  • Bot på 6000-10000 kroner

Promille 0,5-1,2

  • Betinget fengsel
  • Bot på 1,5 ganger brutto månedslønn
  • Inndratt førerkort i minst 1 år

Promille over 1,2

  • Ubetinget fengsel
  • Bot på 1,5 ganger brutto månedslønn
  • Inndratt førerkort i minst 2 år
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.